روستای چاه عباس
روستای چاه عباس یکی از چندین روستایی است که تحت پوشش مؤسسه خیریه امام علی علیه السلام میباشد.
نام روستا: روستای چاه عباس
موقعیت جغرافیایی: روستای چاه عباس اردونی از توابع شهرستان نهبندان میباشد که در ۸۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان نهبندان واقع گردیده است.
تاریخچه روستا: قدمت روستای چاه عباس به ۳۸ سال پیش برمیگردد؛ ساکنین آن عشایر بوده و به خاطر خشکسالی های مداوم منطقه، بعد از حفر چاه توسط شخصی به نام عباس اردونی در آنجا اسکان یافته اند. به لحاظ اقلیمی دارای آب و هوای گرم و خشک و اغلب با زبان فارسی و گویش بلوچی صحبت میکنند، شغل مردان روستا اغلب کارگری فصلی و دامپروری می باشد و زنان به گلیم بافی و سوزن دوزی محلی مشغولند.
جمعیت روستا: روستا دارای ۲۶۰ خانوار و ۹۵۰ نفر جمعیت میباشد.
از لحاظ بهداشتی: فاقد امکانات مناسب بهداشتی از جمله سرویس بهداشتی و حمام مناسب و به تعداد بودند و جهت امورات درمانی نیز باید به مرکز بخش مراجعه می کردند.
از لحاظ آموزشی: روستا فاقد مدرسه و امکانات آموزشی بوده و دانش آموزان جهت تحصیل به روستاهای مجاور رفت و آمد می کنند.
از لحاظ مسکونی: خانه های مسکونی روستا از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند.
سال ورود موسسه به روستا: ۱۳۸۸
* بیش از ۹۰ درصد از مردم روستا بیکار بودند و به علت مرزی بودن روستا برخی از مردان به شغلهای غیر قانونی روی آورده بودند که تعداد زیادی نیز محکوم وزندانی شده بودند.
فعالیت موسسه خیریه امام علی (ع) پس از ورود به روستا
موسسه خیریه در سال ۱۳۸۹ و با هدف توان افزایی، به روستای چاه عباس ورود، و برای شروع فعالیت خود جلسات مفصلی را با مردم روستا برگزار کرد؛ و طی آن، اهداف و چشم اندازهای مناسبی تبین شد؛ با استقبال ساکنین روستا، روستائیان شروع فعالیت های خود را با تاسیس صندوق همیاری در روستا آغاز کردند. به کمک این صندوق، وام های ۲ تا ۱۵ میلیون تومانی، بدون بهره و ضامن در امر اشتغال، تامین جهیزیه، تحصیل و مساعدت به بیماران وام، به متقاضیان ارائه گردیده است. گفتنی است تا کنون سرمایه این صندوق به بیش از یکصد میلیون تومان رسیده است
در این مدت، حدود ۲۴۵ شغل شامل (پرورش شتر مرغ، پرورش مرغ بومی تخم گذار، پرورش مرغ گوشتی، پرورش بز ثانن، پرورش شتر، خیاطی لباس های محلی و پروار بندی دام وکشاورزی و …) که دارای درآمد پایدار برای خانواده های روستایی می باشند؛ به وسیله وام های صندوقهای همیاری ایجاد شده اند.
این شغل های معیشتی به صورتی است که هر خانواده با داشتن چندین شغل خرد خانگی، بتواند نیازهای خود را تامین کند.
از اقدامات دیگر مهم موسسه خیریه میتوان، پیگیری حفر چاه و لوله کشی تا زمین های کشاورزی، دادن الگوی کشت اولیه، کاشت درختان پسته و مساعدت در امر پیوند آنها، را نام برد؛ که امید را در دلهای روستاییان زنده کرده و مهاجرت معکوس جوانان و خانواده ها را شاهد هستیم.
این مهاجرت ها که اغلب به دلیل خشکسالی های مداوم صورت گرفته بود؛ با اجرای سیاست های خیریه در امر اشتغال و توسعه، پرورش دام های سبک، احیاء چاه های کشاورزی و تشکیل تعاونی کشاورزی پایان یافت و مهاجرت معکوس از شهر به روستا اتفاق افتاد.
روستا دارای امکاناتی از جمله برق، تلفن و آب لوله کشی شور جهت شستشو می باشد.
روستا دارای یک دبستان تا پایه ششم و یک مدرسه راهنمایی تا پایه نهم می باشد و با امکانات و مساعدت های موسسه خیریه ادامه تحصیل در مقاطع دبیرستان و دانشگاه برای دانش آموزان و محصلین فراهم آمده است.
از لحاظ سطح بهداشت، روستای چاه عباس در سال های اخیر پیشرفت چشمگیری داشته است.
این روستا دارای یک خانه بهداشت بوده؛ که با حمایت های موسسه خیریه به صورت دوره ای تیم های پزشکی (عمومی، اطفال، روان پزشک و دندان پزشک) به ارائه خدمات بهداشتی رایگان می پردازند. در شش ماهه نخست سال ۹۷ نیز، یک مرکز بهداشت با مساحت ۵۰۰ متر مربع به همراه یک داروخانه و پزشک مقیم شروع به فعالیت کرده است.
بافت خانه های روستا اغلب جدید بوده و به دلیل ساخت مساکن مددجویی توسط موسسه خیریه که تعداد آن به ۵۱ باب رسیده است؛ بافت ۷۰ درصد از خانه ها، جدید و ۳۰ درصد باقیمانده از خشت و گل می باشند.
فعالیت های موسسه خیریه در روستا در قالب چهار محور اصلی طرح معین جامع همچنان ادامه دارد.